Uscarea prunelor

Procesul de uscare a prunelor reprezintă una din cele mai străvechi tehnologii de conservare şi păstrare a alimentelor.

Prunele uscate

nu sunt doar un deliciu gustos, dar şi un produs absolut necesar şi util pentru organismul uman. Datorită tuturor componentelor importante ce se conţin în ele, prunele uscate reprezintă un remediu de neînlocuit în menţinerea sănătăţii.

Procese tehnologice

Procesul de producere a prunelor uscate însumează câteva operaţiuni tehnologice: triere → spălare → verificare → sortare-calibrare → plasare pe bandă → uscare-deshidratare.

Pregătirea fructelor fără sâmbure pentru procesul de uscare-deshidratare este practic identic cu procesul „standardizat” al uscării prunelor. Diferenţă constă doar în procesul suplimentar de înlăturare a sâmburelui, apoi în verificarea mai tardivă a fructelor şi înlăturarea manuală a celor rămase cu sâmbure sau a celor necalitative.

Există două tipuri de prune uscate fără sâmbure: fructele proaspete la care a fost înlăturat sâmburele şi fructele ce au trecut prin acest proces după uscare-deshidratare. În tehnologiile contemporane ambele modalităţi de înlăturare a sâmburelui dispun de anumite priorităţi.

Componenţă

În procesul de obţinere a produselor de calitate compoziția chimică adecvată a prunelor uscate este la fel de importantă precum dimensiunea fructelor. Compoziţia chimică a prunelor include conţinutul de zahăr, acizi şi apă. Conţinutul de zahăr nu poate fi mai mic de 35%, iar cel al acizilor sub formă de acizi generali – nu mai mult de 2%.

Raportul acid/zahăr creează un gust al fructelor, ce ar trebui să fie acru-dulce.

Curiozităţi despre prune

Prunele uscate reprezintă fructele uscate delicioase şi sănătoase, folosite pe larg în domeniul culinar, dietologie şi medicină populară.

Prunele au o consistenţă deosebită de vitamina P şi substanţe cu spectru de acţiuni al acestei vitamine importante, ce contribuie la consolidarea vaselor sangvine şi reducerea tensiunii arteriale.

Consistenţa de potasiu din fructele de prune are un efect diuretic şi este foarte importantă la eliminarea excesului de sare și de apă din organismul uman.

Prunele se remarcă printre alte soiuri de fructe prin consistenţă bogată a vitaminei E, care este mult mai prezentă decât la portocale, mandarine, pere, cireşe sau vişine.

Prelucrarea şi ambalarea

Compania noastră optează pentru o modalitate simplă şi utilă de ambalare a prunelor uscate cu păstrarea gustului inedit şi a tuturor substanţelor nutritive.

Logistica

Experienţa noastră de 20 de ani este totalmente la dispoziţia Dumneavoastră

Contactați-ne

De asemenea puteți utiliza forma de contact (toate câmpurile sunt necesare de a fi completate):

14 + 14 =

Produs elaborat cu susținerea Proiectului "Ameliorarea Competitivității" (PAC II)

Vizitați-ne

MD-6401, r-n Nisporeni,

or. Nisporeni,

str. Industrială

Suntem deschiși

Lu-Vi: 
8:00–17:00

Sâ: 8:00–15:00